Speakersbureau Assemblee Speakers
Jan Terlouw

Jan Terlouw

Physicist, writer and former politician.

Category
Energy, Climate & Environment, Politics, Economy & Finance, Culture, Music & Society
Type
Business leader | Entrepeneur, Politician
Employability
Keynote speaker, Debate
Theme
Energiebeleid, Politieke Ontwikkelingen, Economische Ontwikkelingen
Languages spoken
Dutch
Travels from
The Netherlands

Timeline

  • 1999
  • Senator voor D66 in de Eerste Kamer
  • 1991
  • Commissaris van de Koningen in Gelderland
  • 1983
  • Secretaris-generaal van de Conferentie van Europese Transportministers
  • 1981
  • Minister van EZ/vicepremier in kabinet-Van Agt
  • 1973
  • Fractievoorzitter D66
  • 1971
  • Lid Tweede Kamer
  • 1970
  • Gemeenteraadslid voor D66, Utrecht

Biography

Van alle sprekers die Assemblee Speakers met trots representeert, belichaamt onze exclusieve spreker Jan Terlouw het duidelijkst onze belangrijkste kernwaarde: Maatschappelijke verbinding creëren door de kunst van het gesproken woord.

Geboren als domineeszoon in 1931 en opgegroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog die veel indruk op hem maakte als jongen van 11 en waar hij later zijn roman Oorlogswinter op baseerde, wilde Terlouw aanvankelijk boer of piloot worden. Hij voelde zich aangetrokken tot de vrijheid en natuur, en nam zelfs vliegles om zijn brevet te halen. Uiteindelijk won de liefde voor wetenschap het van zijn vrijheidsdrang en later maakte hij de overstap naar de politiek.

Een bewuste keus volgens Terlouw; Politiek raakt immers alle lagen van de maatschappij en is de plek om positieve verandering van binnenuit te realiseren. In zijn eigen woorden; het zoeken naar de objectieve waarheid werd zoeken naar het haalbare compromis. Ook in de politieke kring bleef zijn passie voor klimaat, natuur, milieu en sociaal welzijn de boventoon voeren, en hoe ouder hij werd hoe dringender de kwesties.

Volgens Terlouw staan we op een kruispunt dat bepalend gaat zijn voor hoe toekomstige generaties leven. Wat doen we de oceanen aan met de miljoenen tonnen plastic afval? Wat gebeurt er met de laatste stukken regenwoud als we door blijven kappen? Waarom vermoorden we tachtig procent van de insecten met landbouwgif, zowel in Nederland als op mondiaal niveau? Waar zijn we als collectief mee bezig en waar brengt dat ons over 50 jaar? Handelen we uit hebzucht of maken we ruimte voor nieuw leven? Het zijn thema’s die hem ontroeren en die hij aan het licht wil houden.

Employability

Keynote speaker
Debate

Speaker

Jan Terlouw spreekt uit passie én noodzaak. Als oud-politicus weet hij dat een onderwerp herhaald moet worden om door te dringen en als schrijver en dichter weet hij de juiste woorden te vangen. Tijdens zijn optreden in De Wereld Draait Door op 30 november 2016 raakte hij de gevoelige snaar in heel Nederland door een simpele metafoor - die van het touwtje uit de brievenbus, en waarom we elkaar weer moeten gaan vertrouwen als volk - en ging viraal met zijn 7 minuten durende betoog voor een betere wereld.

Het was een verjaardagscadeautje van Mathijs van Nieuwkerk dat hij koos te delen met het publiek en de kijkers. Dat is Terlouw ten voeten uit; een man die zijn publiek begrijpt, die met woorden en persoonlijke ervaringen kan toveren om te verbinden, iemand waarbij leeftijd de groei van ervaring markeert en niet het verval van de jeugd. Als hij spreekt over de verwoestingen die de mens kan aanrichten is dat nooit uit pessimisme maar als verdediger van schoonheid, cultuur, (dieren)welzijn en de maatschappij in de breedste zin.

‘Wat onderscheid mensen en dieren? Het antwoord is moraal. De natuur denkt niet in goed of slecht, kent geen morele verantwoording. Wij als mensen zijn het enige wezen dat die vraag kan stellen en beantwoorden. Dat is onze collectieve plicht om het goede te doen.’

Literature

Topics

Energiebeleid
Politieke Ontwikkelingen
Economische Ontwikkelingen

Video