Speakersbureau Assemblee Speakers
Arjan Erkel

Arjan Erkel

Motivational speaker and freedom fighter. Assemblee Speakers is the official booking agent of Arjan Erkel.

Category
Management & Leadership, Politics, Culture, Music & Society
Type
Business leader | Entrepeneur
Employability
Keynote speaker, Breakout session, Debate
Languages spoken
English Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Arjan Erkel, geboren in Rotterdam in 1970, getrouwd, 3 kinderen, en al meer dan 15 jaar motivational speaker.

Bekend geworden door zijn 607 dagen ontvoering in Dagestan tijdens zijn werk voor Artsen Zonder Grenzen als voormalig landen-directeur bij Artsen Zonder Grenzen. 

Erkel werd twintig maanden door zwaarbewapende, gemaskerde mannen gegijzeld vastgehouden in een donker hok van anderhalf bij twee meter tussen de insecten en de muizen. 607 dagen beroofden rebellen hem van zijn vrijheid, controle en comfort. Toch kijkt hij zonder rancune naar deze gijzeling terug. Het is namelijk ook een harde en goede leerschool geweest om nog meer voor zichzelf op te komen, de regie over zijn leven in eigen handen te nemen en zijn kansen af te dwingen. Groei door gedwongen verandering. 

Tegenwoordig is Erkel eigenaar van het groeiburo Walking Tree. Hij is een veel gevraagd spreker over persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Hij is een natuurlijk, begaafd spreker. Door zijn vorm van story telling en de link maken naar de dagelijkse praktijk weet hij het publiek van begin tot einde te boeien en te inspireren. 

Het thema van Erkels presentatie is: Groei door verandering, veerkracht en verbinding. Erkel zet zijn verhaal in om mensen te inspireren en in beweging te zetten de regie over hun eigen leven naar zich toe te trekken met als doel dat zij bij zichzelf ten rade gaan welke krachten en talenten ze ongebruikt laten of niet volledig benutten en hoe ze hun motivatie, ambitie en creativiteit kunnen vergroten. Daarnaast is zijn benadering gericht op het verbeteren van de verbinding tussen mensen in teams. 

Vaste zekerheden blijken lang niet altijd zo zeker te zijn. De toekomst ligt minder stevig geworteld in het heden, dan we wensen. Hoe gaan mensen en organisaties om met deze nieuwe situatie? 
Als iemand weet hoe het was om karakter te tonen en om te gaan met veranderingen en het wegvallen van zekerheden dan was dat Arjan Erkel tijdens zijn 607 dagen lange ontvoering. Erkel wil andere mensen die wellicht soms ook tegen veranderingen aan hikken aansporen op zoek te gaan naar hun groeimogelijkheden. 

Erkels presentatie is ten eerste super boeiend. Zijn verhaal is uniek in Nederland. Ook de wijze waarop hij zijn ontvoering als metafoor gebruikt om te vertellen over mentale weerbaarheid, groei en flexibiliteit in het dagelijkse leven spreekt zeer aan. 

Hij benadrukt in zijn verhaal de noodzaak tot verandering in deze tijd van  en zet ons aan op zoek te gaan naar onze eigen groeimogelijkheden, veerkracht en flexibiliteit. Hij geeft op een natuurlijke wijze inzicht in hoe mensen soms wel willen veranderen maar niet veranderen uit gewoonte, angst of het blijven vasthouden aan patronen waaraan mensen gewend zijn en hoe ze dit kunnen veranderen.

Employability

Keynote speaker
Breakout session
Debate

Speaker

Arjan is geboren en getogen in Rotterdam. Hij groeide op in een hecht en warm gezin met nog twee broers en een zus.

Hij voetbalde in zijn jeugd bij Alexandria’66 en bokste bij de bekende Rotterdamse boksschool Theo Huizenaar. Na zijn middelbare school heeft hij een jaar logistiek management gestudeerd maar volgde daarna zijn hart en ging culturele antropologie studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn afstudeeropdracht deed hij in opdracht van Artsen zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in Noord Oeganda. Na zijn studie wilde hij dolgraag terug naar het veld om nog meer van de wereld te zien, mensen in nood te helpen en samen te werken met internationale collega’s. Maar was er wegens gebrek aan rampen geen werk te vinden in de noodhulp. Na een korte tijd bij Robeco belde AZG of hij wil voor hun naar het veld toe wilde en zo belandde hij in Tajikistan waar hij bijna twee jaar als logistiek manager werkte. Hij leerde Russisch en ontmoette zijn latere vrouw Amina.

Na nog drie missies in Uzbekistan, Tajikistan en Sierra Leone kon hij als country manager Rusland aan de slag. Een mooie carrière stap om als 32 jarige in het grootste land van de wereld te gaan werken in een van de meest gevaarlijke plekken die er bestond. Helaas werd Arjan slachtoffer van een ontvoering. Maar gelukkig overleefde hij deze zware tijd.

Na zijn ontvoering neemt Arjan eerst wat rust om bij te komen. Na een half jaar begint hij aan zijn boek Ontvoerd dat uiteindelijk een bestseller wordt waarvan er al meer dan 70.000 van zijn verkocht.

Al snel wordt hij geboekt als motivational speaker. Met zijn overlevingsverhaal inspireert velen om ook in beweging te komen om hun leven te veranderen of te verbeteren.

In 2006 trouwt Arjan met zijn Dagestaanse vrouw Amina en vieren zij de geboorte van Anna Sophia

In 2007 schrijft hij het boek Samir. Het gaat over de vraag waarom jongeren radicaliseren en zich aangetrokken voelen tot de jihad. Hij volgt in zijn boek het leven van een tot terrorisme veroordeelde jongere in zijn zoektocht en strijd. Dit als waarschuwing voor wat de samenleving nog te wachten zou staan.

Daarnaast richt hij samen met Yolanthe Cabau, Evelien Hölsken en Roelof van Laar de stichting Free a Girl op. De stichting bevrijdt minderjarige meisjes uit de seksindustrie.

In 2010 volgt zijn derde boek Generatie YEP over de opkomende groep van geslaagde allochtone jongeren die deel gaan uitmaken van het establishment en de kansen die dat met zich meebrengt.

In 2011 en 2012 komen Arabella en Adriana hun gezin verblijden.

Naast spreken richt Arjan zich met collega’s meer en meer op interventies bij bedrijven met workshops en bijvoorbeeld prisonday.

Voor de EO, een Nederlandse omroep, mag hij in 2016 6 afleveringen van de serie Vreemde Tralies presenteren. Het gaat over Nederlandse gevangen die in het buitenland in de gevangenis zitten opgesloten.

In 2017 opent Arjan samen met Amina het guesthouse De Hofboog onder het langste monument van Nederland, de Hofpleinlijn, in Rotterdam.

Vanaf eind 2017 tot 2020 is Arjan samen met Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de popgroep Normaal te zien in theaters door heel Nederland.